Rihanna som liten jente

Rihanna som egentlig heter Robyn Rihanna Fenty ble født 20. februar 1988, i Saint Michael, Barbados.

Hennes oppvekst på den karibiske øya Barbados er dypt berørt av hennes fars avhengighet til dop og foreldrenes vanskelige ekteskap, som avsluttes når hun er 14. Den sjenerte jenta finner et utløp gjennom sang. Hun levde livet som en normal øy jente senere begynner hun på Combermere, en topp videregående skole, tilsvarende grammatikk skoler i Storbritannia. Gjennom årene, spesielt under hennes tidlig tenårings år og tenårene, ville hun synge til venner og familie kun for underholdningens formål. Rihanna vant en skjønnhetskonkurranse og fremført Mariah Carey’s «Hero» på en skolens talent show.

2004

Etter å ha dannet en jentegruppe med to klassekamerater, Rihanna, 15, fremførte for veteran produsent Evan Rogers, som forteller Entertainment Weekly:

«I det minutt Rihanna gikk inn i rommet, var det som de to andre jentene ikke eksisterte.» Hun bestemmer seg etter hvert for å gå for Connecticut for å leve med Rogers og hans kone, mens de gjør ferdig en fire-sang demo. «Da jeg forlot Barbados, så jeg ikke tilbake,» Legger Rihanna til. «Jeg ønsket å gjøre det jeg måtte gjøre, selv om det betydde å flytte til Amerika.»
Rihanna’s demo gjør sin vei til Def Jam, og den spirende stjernen er invitert til audition for rapperen slått Def Jam president Shawn «Jay-Z» Carter. «Jeg var i lobbyen og bare skalv,» Rihanna, som synger Whitney Houston’s «For the Love of You, forteller Rolling Stone. «jeg skrev henne in med en gang,» legger Jay-Z til. «Det tok meg to minutter å se at hun var en stjerne.»

2005

Det er ingenting som den varme ånden fra Karibia for å gi ny energi til tørr musikk, fra forrige sesongs gamle musikk. Og med en sommer som kom med stormskritt kunne det ikke være et bedre tidspunkt for den Barbados-fødte sangeren Rihanna til å bryte inn i en industri som er ivrig etter å feire den neste store tingen.

Etter at flere mannlige øy-fødte artister hadde gjort et gjennombrudd var det fullt klart for en kvinnelig artist til å bryte gjennom. Ikke bare lagde hun musikk med en fuky reggy rytme men den 17 år gamle øy jenta hadde også en fantastisk sag stemme.

Det var ikke rart det bare tokk en audtioin med Jay-Z, CEO for Def Jam Recordings. Hun fikk med en gang en kontrakt med det store million firmaet. Mens hennes liv var i gang med den største endringen i livet hennes gjore hun et intervju i The Times.

“Jeg skalv da jeg sto i lobbyen!,” husker Rihanna med den lille aksenten fra Karibien. “Jeg kunne se litt av Jays ansikt og jeg var helt, ‘Oh my God!’ Jeg hadde aldri møtt en kjendis, og de å møte en kjendis som var sjef for et plateselskap, det var galskap!” Heldigvis klarte Rihanna og riste av seg sin nervøsitet før hun skulle vise frem sitt talent , en fremføring som fikk sjefene til å signere kontrakten før hun i det hele tatt hadde kommet seg ut av rommet. “Vi var der frem til 4:30 om morgenen for å gjøre klar en avtale. Hver gang jeg signerte med navnet mitt smilte jeg”

Rihanna vokste opp på parish i St. Michael, Barbado, Rihanna tenkte aldri den tanken at en dag ville hun sitte i et mega musikk selskap og signere en musikk avtale!

Før Rihanna flyttet til USA i 2005, levde hun et enkelt liv på hjem-øya. Der hun kom seg på High School og sang og hadde det morsomt med venninner og venner. Hun vant en skjønnhets konkurranse og talent konkurranse på skolen, men hun skjønte ikke hvor talentfull hun var før hun tiltrakk seg oppmerksomheten til en New York City musikk produsent ved navn Evan Rogers.

Evan og hannes partner, Carl Sturken, hadde produsert hitter for artister som Christina Aguilera, Ruben Studdard og Kelly Clarkson. Evan og hans kone, Jackie som kom fra Barbados, feiret julen på Barbados et år nærheten Rihanna’s hjemby og gjennom en felles venn ble introdusert for den unge divaen. Etter å ha hørt Rihanna synge noen sanger innså Evan at hun virkelig hadde talent og inviterte henne over til New York for å spille inn noen sanger.

Rihanna, Evan og Carl endte opp med å skape nær et dusin sanger. Sammen trakk de inspirasjon fra dancehall og reggae som er innebygd i Rihanna’s rike musikalske kulturer og blandet det inn med en frisk R&B soul sound – en blanding Rihanna liker å sammenligne med en av hennes favoritt karibiske retter, callaloo. «Det er som en gumbo eller en lapskaus,» forklarer Rihanna. Min musikk er stort sett Caribbean beats blandet med R&B. «Jeg ønsker ikke å bli en av de som bare lager danse musikk, jeg ønsker å syng også. Jeg har ballader på albumet samt fengende sanger.»

Med sitt første album på vei lover Rihanna at det er et stykke magisk musikk. Rihanna skriver de fleste sang tekstene sine selv som hennes idoler Beyonce, Alicia Keys, og Mariah Carey gjør. «Musikk er mitt D.N.A» Sier den unge sangeren. Hennes første singen, “Pon De Replay”, er klart en hit der hun synger om at DJ skal spille hennes sang om og om igjen til alle hører den. Med sangen som både har Elephant Man og Vybz Kartel med, er sangen klar for å bli en virkelig hitt på dansegulvet samt på radioen.

Rihanna lever et virkelig Askepott liv!

“If I hadn’t met Evan and Carl I might have just been dreaming forever,” grubler hun. “I am so thankful for everything they’ve done for me.”

Snart vil verden takke Rihanna og hennes produsenter for hennes fantastiske arbeid!

2006

Det har vert en fantastisk periode for den lille jenta som kom fra det lille øy samfunnet Barbados. I tillegg til å ha spilt inn den mest suksess singelen i 2005, “Pon De Replay”, vant hun mye på sitt søte utseende!

“So much has happened in my life, I feel like I’ve grown five years in a year,” sa hun stille for seg selv. Det var ingen tale om at etter Def Jam Records slapp Rihanna’s album «Music Of The Sun» at hun ikke var en døgnflue! Med en arbeidsmoral som kunne minnes om Motown søstrenes, dro den unge Rihanna over hele verden. I 2005 kunne en se Rihanna på turné med Gwen Stefani, der hun rocket ut på scenen, gjøre folkemengden svette i Japan, posere for et magasin i Los Angeles og debutere i sin første film, Bring It On Yet Again. Dette var noe helt annet en det fredelige live ut levde på Barbados i parish of St.Michael. Robyn Rihanna Fenty har kommet gjennom sin musikalske innvilgelse prosess uskadd. Nå er hun klar for alt året 2006 har og bringe med det nye albumet «A Girl Like Me».

“I grew up so much this past year. I had no choice. To pursue my dreams, and with their support, I left my entire family in Barbados to move to the States. It was a little scary to have no friends or family and all of a sudden step into a recording studio,” sier Rihanna Rihanna.

“2005 taught me the dedication and responsibility it takes to make this dream a reality. Waking up at 5:00 am to start rehearsals, the training, the schoolwork, interviews, video shoots, going all day; it always seemed glamorous but it is real work. My love for music and singing will never change but the rose colored glasses are no longer so rosy.”

“Many times over the past year, I didn’t have anyone my age with me. When recording this album, I wanted it to seem like I was having a personal conversation with girls my age,” sier den 18 år gamle sangeren. “People think, because we’re young, we aren’t complex, but that’s not true. We deal with life and love and broken hearts in the same way a woman a few years older might. My goal on A Girl Like Me was to find songs that express the many things young women want to say, but might not know how.”

Rihanna kommer tilbake men med en litt hardere rytme en fra «Music Of The Sun». Dette er en sang som vil bli en meg hitt på verdens klubber og radioer. Med en sang produsert av Jason Rotem, vil «S.O.S.» Bringe sommer følelsen frem tidlig dette året. Med sin hypnotiske beat og forlokkende melodi, «S.O.S.» benytter elektro-funk av Soft Cell’s 80-klassikeren «Tainted Love» å lage en sjelfull kjærlighets sang for de unge.

“I got excited when I first heard this track and three days later, it was recorded,” sier Rihanna. Med stor oppsikt og sin opprørske rytme, «SOS» har blitt brukt som tema sangen for NIKE’s nyeste kvinner lær, som kan sees på NikeWomen.com. “Making that commercial was yet another new experience,” Sier hun. “It took six days to shoot, but working with choreographer Jamie King (Madonna og Shakira) was amazing.”

Rihanna fokuserer veldig nå på og være en artist, hun har nå spilt inn den triste kjærlighets sangen “Unfaithful.” Skrevet av hennes venner Ne-Yo og Stargate, sangen handler om faren ved at en person i et forhold er utro.

Likevel, i dette tilfellet, er det jenta som har vært utro. “On a lot of records, men talk about cheating as though it’s all a game. For me, ‘Unfaithful’ is not just about stepping out on your man, but the pain that it causes both parties.”

Den kanskje mest overraskende sangen i rock møter island et “Kisses Don’t Lie.” Evan Rogers og Carl Sturken, sjefene for innspilling firmaet, SRP, brukte en miks av karibisk musikk med elektrisk gitar og en ganske tung bass. ” Coming from Barbados, I really hadn’t heard that much rock music,” innrømmer Rihanna. “Touring with Gwen changed my perspective. So, when I was discussing this project with L.A. Reid, Chairman of Island Def Jam Records, I made sure to say I want to experiment with some rock.”

Under innspilling av albumet «A Girl Like Me» dro Rihanna en rask tur nedom Jamaica for å spille inn en sang med Sean Paul, “Break It Off.” Smilende Rihanna forklarer, “I have so much respect and love for Sean Paul. He took me to visit the Bob Marley Museum before going into the studio, which was an amazing experience. When we finally got to the studio, I felt as though Marley’s spirit was in the room with us.”

med albmet «A Girl Like Me» Beviser Rihanna at hun ikke var en døgnflue. Etter og ha solgt 1 million kopier av albumet «Music Of The Sun», tilhører nok en gang sommeren Rihanna.

2007

Rihanna tokk plass i studioet i tidlig 2007 med  Ne-Yo, Stargate, and Timbaland for å spille inn sitt tredje album, «Good Girl Gone Bad». Albumet ble lansert 5. juni 2007, med på albumet var features Jay-Z og Ne-Yo. Rihanna arbeidet med Timbaland på tre av sangene på det nye albumet —”Lemme Get That”, “Rehab” og den japanske bonus sangen“Haunted”. Justin Timberlake var med å skrive sangen og satt på bakgrunns stemme på sangen “Rehab”.

Albumet har i alt hat 8 nr. 1 singler. Inkludert “Umbrella”, som var nummer en stort sett over hele verden, Jay-Z er også med i denne sangen. I tillegg til at “Umbrella” var nr. 1 i flere land var den i hele 10 uker på topp i UK, noe som gjør den til sangen som har vørt på topp lengst etter Wet Wet Wet’s single “Love Is All Around”, tilbake i 1994, og den lengste singelen på nr. 1 for en kvinnelig artist siden Whitney Houston’s “I Will Always Love You”, «Shut Up and Drive» og «Don’t Stop The Music» var i stand til å speile den suksessen «Umbrella» hadde, med «Don’t Stop the Music» som nådde nummer tre på Billboard Hot 100, og ble Rihanna syvende topp ti singel og hennes fjerde topp fem hit, mens den nådde toppen i ulike land. Den fjerde singelen (Den tredje i UK  og USA) “Hate That I Love You”, med Ne-Yo, kom seg opp på en syvende plass i USA.

Den 12. September 2007 startet Rihanna sin turné i Canada og United States i støtte for sitt nye album, senere tok hun turen til Europa. Den ble kalt «The Good Girl Gone Bad Tour» og ble 17. juni 2008 gitt ut på DVD med konserten fra Manchester Evening News Arena den 6. desember 2007.

h

2008

Med re-utgivelse av hennes tredje album, med tittelen Good Girl Gone Bad: Reloaded, som ble lansert 17. juni 2008. Rihanna lanserte singelen “Take a Bow” — som ble en verdens hit —, sammarbeidet med Maroon 5, “If I Never See Your Face Again,” og “Disturbia” som også kom et stykke opp på Hot 100 listen, som ga henne sin fjerde nummer-én-singler og hennes niende topp ti hit i USA. “Rehab,” der Justin Timberlake synger med Rihanna, ble lansert på radio den 7. oktober 2008 og har så langt blitt sett på en 21 plass på Billboard Hot 100.

«Good Girl Gone Bad» har så langt solg 6.2 millioner kopier verdenover og har gått x2 platina i USA, og x4 platina i UK og Canada, x6 platina i Russland, og x6 platina i Irland; inkludert «Good Girl Gone Bad: Reloaded».

Den 23. november 2008 ble Rihanna nominert til to American Music Award (Favorite Pop/Rock Female Artist og Favorite Soul/R&B Female Artist). Rihanna vant begge og gjore dette til sin tredje AMA. Hun fremførte også “Rehab”.

Rihanna ble også valgt som talskvinne for Gucci’s første UNICEF annonsekampanje. Hun vil vises i motehuset’s Tattoo Heart kampanje, som har premiere i desember (?). Rihanna vil bli fotografert i serie som vil bli publisert med  UNICEF elementer, tjuefem prosent av salget vil gå til barnas veldedighet. New York, Rihanna var så med på Gucci’s Frida Giannini sammen med Madonna for å tenne UNICEF «Jule snøfnugg». Rihanna, kledd fra topp til tå i Gucci,  er nå ansiktet til den fjerde årlige Gucci Kampanjen til Benefit UNICEF, som har som mål å samle inn penger til barn i Afrika gjennom salg av  Tattoo Heart poser.

I privatlivet begynte Rihana å date R&B Stjernen Chris Brown. Paret ble snart kalt “The Hottest Couple in the Business”. Begge ble årets artist i 2008.

 

2009

Chris og Rihanna var fortsatt sammen ved årsskiftet, men etter at hennes planlagte opptreden 8. februar på Grammy Awards 2009 ble avlyst, viste det seg snart at Chris Brown hadde brukt vold mot Rihanna noe som hele verden ble vitne til etter at bilder fra Los Angeles politiet lekket på nettet. Brown sa seg skyldig i forbrytelsen og fikk 5 års prøvetid og må holde seg 45 meter unna Rihanna, med mindre de er på samme offentlig arrangement, da det reduseres til 10 meter.

Rihanna gjorde en opptreden som hovedpersonen i Kanye West sin musikkvideo «Paranoid«. Hun samarbeidet også med Jay-Z og Kanye på «Run This Town» som nådde 2.plass på Billboard Hot 100. Sangen vant en Grammy for ‘Beste Rap Sang’ og ‘Beste rap/ Sang Samarbeid‘, og RiRi var nå oppe i 3 Grammys.

Hennes 4- studio album, Rated R, ble utgitt november 2009. Rolling Stone var fans av albumet og kommentere at «Rihanna har forvandlet hennes lyd og laget en av de beste pop albumene av året». Albumet debuterte på 4.plass på Billboard 200 og har blitt sertifisert platinautgave av RIAA for sending av 1 million kopier. De tre første singlene «Russian Roulette«, «Hard» og «Rude Boy» nådde topp 10 på BBH100 og sistnevnte nådde 1.plass! To andre singler ble også utgitt fra dette albumet, «Rockstar 101» og «Te Amo«. For å promotere albumet videre la hun ut på en verdensturné,  «Last Girl On Earth»

2010

I januar 2010 vant Rihanna to Barbados Music Awards for «Tiårets sang» med «Umbrella», og «Tiårets underholder». Hun ble også utnevnt til «Årets Internasjonale Kvinnelige Artist»på NRJ Music Awards 2010. Over sommeren samarbeidet hun med Eminem på «Love the Way You Lie» som nådde 1.plass på BBH100. Sangen nådde samme plassering i blant annet Norge. Rihanna samarbeidet så igjen med Kanye West, denne gangen med vokal på refrenget til «All of the Lights«.
I oktober ga hun ut boka «Rihanna». Samme måned annonserte hun at hun ville avslutte samarbeidet med daværende manager Marc Jordan og at hun heretter skulle bli styrt av Jay-Zs Roc Nation. Rihanna startet også sitt eget selskap «Rihanna Entertainment» der hun vil fusjonere alle sine virksomheter, inkludert musikk, film, parfyme, mote og bestilte arenaer.

Rihannas 5. studioalbum «LOUD» ble utgitt 16. november 2010.

 

Mer av biografien kommer snart! [sist oppdatert 07.01.2012]